Program

11 ŞUBAT 2019
10.00 - 10:30 KAYIT  
10.30 - 11:15 AÇILIŞ KONUŞMASI
Güvenilirlik için Tasarım (Design for Reliability) için En İyi Uygulama Örnekleri ve Güvenilirlik Programı Oluşturmanın Türkiye'deki Firmalar için Faydaları
Dr. Umur YENAL / HBM Prenscia
11.15 - 11:30 ARA
11.30 - 12:30 SEMİNER
Güvenilirlik ve Güvenlik Odaklı Tasarım
Doç. Dr. Müjdat TOHUMCU / Makine Mühendisliği Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi / Bilkent Üniversitesi
  SEMİNER
Sistem Geliştirmede Özel Mühendislik Uygulamaları
Dr. Selda TAŞKIN SERKAN / Dr. Mühendis / Aselsan
12.30 - 13:30 ÖĞLE YEMEĞİ
13.30 - 15:15
EŞ ZAMANLI ÇALIŞTAYLAR
SALON A - GÜVENİLİRLİK ÇALIŞTAYI
Başarılı bir "Güvenilirlik için Tasarım" Prosesi için Mevcut Araçlar ve Uygulamalar
Dr. Umur YENAL / HBM Prenscia
 
SALON G - DAYANIM ÇALIŞTAYI  (*)
Gerinim Ölçümünden Yorulma
Virrinder Kumar / HBM Prenscia
( * Çalıştay İngilizce Olacaktır)
15.15 - 15:45 ARA
15.45 - 17:15
EŞ ZAMANLI ÇALIŞTAYLAR
SALON A - GÜVENİLİRLİK ÇALIŞTAYI
Başarılı bir "Güvenilirlik için Tasarım" Prosesi için Mevcut Araçlar ve Uygulamalar
Dr. Umur YENAL / HBM Prenscia
 
SALON G - DAYANIM ÇALIŞTAYI  (*)
Gerinim Ölçümünden Yorulma
Virrinder Kumar / HBM Prenscia
( * Çalıştay İngilizce Olacaktır)
12 ŞUBAT 2019
09.00 - 10:30 SEMİNERLER
Degradasyon Analizi ve Hızlandırılmış Ömür Testleri İle Etkin Güvenilirlik Doğrulama
Önder SÜNETCİ / Kıdemli ArGe Uzmanı / Arçelik
   
Buharlı Ütü Onay Aşamaları ve Hızlandırılmış Ömür Testleri İle Kireç Etkisini Doğrulama
Nihat ÖZKAN / Kıdemli Ürün Değerlendirme Uzmanı / Arçelik
   
DC Bara Kondansatör Delinme Gerilimi ve Ömür Testleri
Tuncer ÖZTOPRAK / ArGe Mühendisi / Arçelik
   
Hızlandırılmış Ömür Testleri ve Degradasyon Analizleri İle Bimetal Termostat Güvenilirliğinin Arttırılması
Onur ERCAN / Kıdemli ArGe Uzmanı / Arçelik
10.30 - 11:00 ARA
11.00 - 12:00 SEMİNERLER
Güvenilirlik Büyüme Test (RGT) Süreci
Onur ARKAN / Sistem Emniyeti ve RMT Mühendisi / TEI
   
FMECA ve FRACAS Süreçleri Uygulama Örnekleri
Müjdat ASLAN / Sistem Emniyeti ve RMT Mühendisi / TEI
12.00 - 13:00 ÖĞLE YEMEĞİ
13.00 - 14:00 SEMİNERLER
Elektronik Devre Isıl Performans Gereksinimlerine Uygun Sıcaklık Seviyesine DDR Ram Seçimi
Ertunç Nedim ERTÜRK / Komponent & Güvenilirlik Mühendisi / AirTies
   
Uçak Ekipmanları Bakım Verilerinden Özellik Seçimi Ve Yapay Sinir Ağları İle Arıza Tahmini
Kadir ÇELİKMIH / Lojistik Süreçler Yazılım Geliştirme Takım Lideri / Havelsan
14.00 - 14:30 ARA
14.30 - 15:30 SEMİNERLER
Dizel Raylarda Sıfır Hata Verisi İle Yorulma Güvenilirlik Analizleri
Engin GÜLTAÇ / Validasyon Mühendisi / Delphi
   
Soğuk Ovalama Prosesinde Mandrel Ömrünün Arttırılması
Nilgün TAŞKIN / Şef Mühendis / ORS
15.30 - 16:00 ARA
16.00 - 17:00 SEMİNERLER
Tek Kullanımlık Sistemlerde Güvenilirlik
Ezgi ABACIOĞLU AYGÜN / Mühendis / Roketsan
   
Hata Takibinden Alınan Dersler Ve FRACAS
Pınar AYYILDIZ / Emniyet ve Güvenilirlik Uzmanı / SSB
17.00 - 17:15 KAPANIŞ

Katılmak istediğiniz çalıştay için lütfen konferans kaydınız esnasında isim yazdırınız.

Konuşmacı ve Sunum Bilgileri

Konuşmacı: Dr. Umut YENAL / HBM Prenscia

Dr. Umur Yenal HBM Prenscia'da Teknoloji Uzmanı/Mühendislik konularında danışman olarak görev yapmaktadır. Güvenilirlik ve kalite mühendisliği konularında eğitimler vermekte, aynı zamanda ReliaSoft yazılım ürünlerinin geliştirilmesi alanında çalışmaktadır. HBM Prenscia danışman ekibinde çok önemli bir yeri olan Dr. Umur Yenal, petrol ve gaz, enerji üretimi, otomotiv, yarıiletkenler, savunma ve havacılık da dahil olmak üzere pek çok farklı alanda projelerde çalışmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi lisans, Technical University of Denmark'ta yüksek lisans, University of Arizona'da doktora derecelerini Çevre Mühendisliği dalında tamamlamıştır. HBM Prenscia'ya katılmadan önce University of Arizona'da doktora sonrası araştırma görevlisi ve yine University of Arizona'da test müdürlüğü görevlerinde çalışmıştır. İlgi alanları arasında güvenilirlik için tasarım, ömür verisi analizi, hızlandırılmış ömür testleri ve sistem güvenilirliği, bakım yapılabilirlik analizi ve optimizasyonu yer almaktadır.

Sunum Başlığı: Güvenilirlik için Tasarım (Design for Reliability) için En İyi Uygulama Örnekleri ve Güvenilirlik Programı Oluşturmanın Türkiye'deki Firmalar için Faydaları

Sunum Özeti:

Yer aldığımız küresel ekonomik şartlarda dünya çapında başarılı olmak için firmalar son dönemde üç temel zorlukla karşılaşmaktadır. Bunlardan ilki ürünlerinin toplam ömür devri maliyetlerini düşürmek olup, yalnızca tasarım ve üretim maliyetleri değil, bakım, garanti, pazar kaybı gibi teslim sonrası maliyetlerin de yönetilmesi gerekliliğidir. Toplam ömür devri maliyetlerinin en aza indirilmesi için bir optimum güvenilirlik seviyesinin belirlenmesi elzem olmaktadır. İkinci olarak, firmalar küresel rakipleri ile karşılaştırıldığında daha kısa geliştirme zamanlarıyla yol almak zorunda kalmaktadır. Günümüzde ürünlerin yeni versiyonlarının sıkça piyasaya sürülmesi gerekliliği artık standart bir durum olmuş olup, bir ürünün pazara sürüm süresinin gecikmesi, sebebi ne olursa olsun kabul edilemez hale gelmiştir. Üçüncü olarak, firmaların ürünlerin ve proseslerin güvenilirliği ve kalitesi konusunda müşterilerinin yüksek standartlarını karşılaması gerekmektedir. Maliyeti ne olursa olsun ürünün güvenilirliği ödün verilemez bir koşul durumundadır. Müşteriler aldıkları her üründe yüksek güvenilirlik talep etmektedir.

Bir firmanın bu amaçlara ulaşmak için etkili bir güvenilirlik programı oluşturması esastır. Firmaların mevcut olan, bilime dayalı, en iyi yöntemleri kullanarak güvenilirliği ürün ve proseslerinin tasarımına işlemeleri gerekmektedir. Yalnızca güvenilirliği hesaplamayı bilmenin yanısıra gerçekçi bir güvenilirlik hedefi koyarak buna nasıl erişileceği konusunda bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bu amaçla, hata önlemeye odaklanmış, uygun maliyetli ve kısa geliştirme sürelerine sahip olmak için etkin güvenilirlik proses ve metotlarının kurularak uygulanması ile sonuca ulaşılabilmektedir. Bu konuşmada, böyle bir güvenilirlik programı kurmanın Türkiye'deki firmalar için faydalarının yanısıra küresel uygulamalarla mevcut durumun karşılaştırmasının sunulması amaçlanmaktadır.

Konuşmacı: Doç. Dr. Müjdat TOHUMCU / Makine Mühendisliği Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi / Bilkent Üniversitesi

1976 Yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmasını aynı bölümde tamamladı. Bu çalışmalar sırasında ODTÜ'de asistan ve öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 1986 yılında akademik hayattan ayrılarak, 1986-1989 yılları arasında ASELSAN'da Avionik ve Savunma Sistemleri Mühendisi olarak, daha sonra da 1989-1992 yılları arasında ROKETSAN'da Tasarım Mühendisliği Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1993 yılında TÜBİTAK SAGE'de ( Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü) Enstitü Müdür Teknik Yardımcısı olarak göreve başladı. 2004 yılında Enstitü Müdürlüğü görevini devraldı ve Kasım 2011'e kadar bu görevi sürdürdü. Bu süre içerisinde Enstitü, başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçlarına yönelik olmak üzere, bir çok yüksek bütçeli ve ileri teknolojili projeye imza attı. Kasım 2011'de emekli olarak görevi bıraktı. 2012 yılından beri Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi olarak şu dersleri vermektedir:

  • ME 102 Introduction to Systems Engineering
  • ME 481-482 Mechanical Design I-II (Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri Dersi)
  • ME 582 Fundamentals of Design for Reliability

Sunum Başlığı: Güvenilirlik ve Güvenlik Odaklı Tasarım

Sunum Özeti:

Günümüzde Güvenilirlik ve Güvenlik, Çağdaş Ürün Geliştirme Çevriminin olmazsa olmaz parçaları haline gelmiştir. Doğal olarak, Bakım ve Onarım aktivitelerinin tümünün oluşturduğu ve genel olarak Sürdürülebilirlik olarak adlandırılan kavram da bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır.Bu konuların Ürün Geliştirme Çevriminin en başından itibaren öncelikli olarak ele alınması gerekmektedir. Bunlardan özellikle güvenilirlik kavramı, çoğunlukla kalite kavramları ile karıştırılmasına karşın, tasarımın belki de en önemli kriterlerinden birini oluşturmaktadır. Bu sunumda Güvenilirlik, Güvenlik ve Onarılabilirlik ile ilgili temel kavramların tanıtımı yapılacak, bu kavramlarla ilgili tasarım ve analiz araçlarından söz edilecek ve bunların "Başarılı Ürün Geliştirme Süreci" içerisinde nasıl ele alındığı anlatılacaktır. Son olarak da bazı "Örnekler" incelenerek Tasarımcılara yol gösterebilecek bazı "Öğrenilmiş Derslere ve Sonuçlara" ulaşılacaktır. Ayrıca sunum sırasında yer yer, Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde 2012 yılından beri vermekte olduğum "ME 582 Fundamentals of Design for Reliability" dersi ile ilgili deneyimlerim paylaşılacaktır.

Konuşmacı: Dr. Selda TAŞKIN SERKAN / Dr. Mühendis / Aselsan

Dr. Selda TAŞKIN SERKAN, doktora unvanını Auburn University, Alabama, USA, "Sistem ve Endüstri Mühendisliği Bölümü"nden Ağustos 2008'de almıştır. Mezuniyet sonrasında, ASELSAN'da çalışmaya başlamıştır. Özel Mühendislik konularındaki çalışmalarını, ağırlıklı olarak radar, uydu ve füze sistemleri kapsamında yürütmektedir. Dr. Selda TAŞKIN SERKAN' nın uygulamalı güvenilirlik modellemesi ve güvenilir sistem tasarımı konusunda doktora seviyesinde teorik bilgisi bulunmaktadır. Dr. Selda TAŞKIN SERKAN farklı radar sistemlerinde güvenilirlik tasarım model ve yaklaşımları konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Sunum Başlığı: Sistem Geliştirmede Özel Mühendislik Uygulamaları

Sunum Özeti:

Sunum kapsamında Sistem Geliştirme faaliyetleri kapsamında yürütülen Özel Mühendislik tasarım çalışmaları hakkında temel teorik bilginin aktarılması amaçlanmaktadır. Güvenilirlik (Reliability), İdame Edilebilirlik (Maintainability), Kullanıma Hazır Olma (Availability), Test Edilebilirlik (Testability) ve Emniyet (Safety) gibi uzmanlık alanlarını kapsayan Özel Mühendislik; bir ürünün konsept aşamasından başlayarak, çok sayıda üretim gerçekleşene kadar uygulanması gereken bir mühendislik faaliyetidir. Özel Mühendislik faaliyetlerinin temel amacı, müşteriye teslim edilecek ürünün güvenilirlik, idame edilebilirlik, kullanıma hazır olma, test edilebilirlik ve emniyet özelliklerinin, müşteri gereksinimleri, sistem özellikleri ve projenin maliyet sınırları dikkate alınarak gerçekleştirilmesidir.

Konuşmacı: Dr. Umur YENAL / HBM Prenscia

Dr. Umur Yenal HBM Prenscia'da Teknoloji Uzmanı/Mühendislik konularında danışman olarak görev yapmaktadır. Güvenilirlik ve kalite mühendisliği konularında eğitimler vermekte, aynı zamanda ReliaSoft yazılım ürünlerinin geliştirilmesi alanında çalışmaktadır. HBM Prenscia danışman ekibinde çok önemli bir yeri olan Dr. Umur Yenal, petrol ve gaz, enerji üretimi, otomotiv, yarıiletkenler, savunma ve havacılık da dahil olmak üzere pek çok farklı alanda projelerde çalışmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi lisans, Technical University of Denmark'ta yüksek lisans, University of Arizona'da doktora derecelerini Çevre Mühendisliği dalında tamamlamıştır. HBM Prenscia'ya katılmadan önce University of Arizona'da doktora sonrası araştırma görevlisi ve yine University of Arizona'da test müdürlüğü görevlerinde çalışmıştır. İlgi alanları arasında güvenilirlik için tasarım, ömür verisi analizi, hızlandırılmış ömür testleri ve sistem güvenilirliği, bakım yapılabilirlik analizi ve optimizasyonu yer almaktadır.

Çalıştay Başlığı: Başarılı bir "Güvenilirlik için Tasarım" Prosesi için Mevcut Araçlar ve Uygulamalar

Çalıştay Özeti:

Bir güvenilirlik mühendisliği programının amacı en temel seviyede bir firmanın ürün ve/veya proseslerinin güvenilirliğini sayısallaştırmak, test etmek, analiz etmek ve raporlamaktır. Bu bilgi, ürünlerin güvenilirliğinin finansal etkilerini belirlemek ve bunun üzerinden ürünün toplam güvenilirliği ve buna bağlı organizasyonun finansal gücünün iyileştirilmesi için kullanılmaktadır. Sağlam temeller üzerine kurulu, sistematik, modern ve eş zamanlı süreçlerle desteklenmiş bir Güvenilirilik için Tasarım (Design for Reliability-DFR) süreci bu amaca ulaşmak için anahtar role sahiptir.

Bu çalıştayda katılımcılara ürün tasarımında yüksek güvenilirliğe erişilmesi için prosesler, yöntemler ve araçlar ile ilgili temel bilgiler aktarılacaktır. Odak, uygulama örnekleri ve Güvenilirlik Mühendisliği teorisine giriş olacaktır. Katılımcılar aşağıdakiler konusunda bilgi sahibi olacaktır:

  • Güvenilirliği ve temel kavramlarını tanımlamak
  • Tasarımda güvenilirliğin önemini anlamak
  • İş perspektifinden güvenilirlik maliyetlerini genel olarak görmek
  • DFR Prosesini anlamak
  • Temel güvenilirlik yöntemleri ve araçlarını öğrenmek ve Güvenilirlik için Tasarım'da tipik uygulamaları tanımak

Konuşmacı: Virrinder Kumar / HBM Prenscia

Virrinder KUMAR, HBM Prenscia'da 6 yıldır Uygulama Mühendisi olarak görev yapmakta olup sinyal analizi, yorulma ve dayanım üzerine nCode yazılımları konnusunda uzmandır. Kendisi nCode yazılımının etkin olarak kullanması üzerine destek vermekte, yeni ve mevcut kullanıcılar için yazılım eğitimleri aktarmakta ve satış alanında da potansiyel kullanıcılara destek sunmaktadır.

Yazılıma odaklanmadan önce, kendisi 5 yıl boyunca geniş bir yelpazede ölçüm ve gözetim alanında HBM veri toplama donanımları konusunda çalışmalar yapmıştır. Uzmanlık alanı arazi ve sert çevre koşullarına dayanıklı veri toplama donanımları olmuştur.

Sunum Başlığı: Gerinim Ölçümünden Yorulma

Sunum Özeti:

Gerinim ölçerler test ya da kullanım yüklemelerinden gerilim/gerinim sonuçlarının elde edilmesi için sıklıkla kullanılan araçlardır. Bu çalıştayda gerinim ölçerin ardındaki teori ve toplanan verinin bir yorulma analizi yapmak için nasıl kullanılabileceği aktarılacaktır. "Load reconstruction" ve FE sonuçları ile sanal gerinim ölçer korelasyonu gibi daha ileri teknikler de gösterilecektir.

Konuşmacı: Önder SÜNETCİ / Kıdemli ArGe Uzmanı / Arçelik

Ankara'da 1978 yılında dünyaya gelen Önder Sünetci, lise eğitimini Haydarpaşa Anadolu Meslek Lisesi Elektronik Bölümü'nde (1997), lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'nde (2002) ve yüksek lisans öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nde (2010) tamamlamıştır. Profesyonel iş yaşamına, Inform (Legrand) UPS firmasının ArGe Bölümü'nde PCB Tasarım ve Test Mühendisi olarak 2002 yılında başlamıştır. 2006 yılından bu yana bulunduğu Arçelik Merkez ArGe Direktörlüğü'nde Kıdemli ArGe Uzmanı olarak görev almakta ve Güvenilirlik ile Elektronik Kart ve Komponent Test gibi alanlarda çalışmaktadır. Bir kısmı yayın sürecinde olmak üzere, 15 patente sahiptir. LED A.R.T. (Assembly, Reliability & Testing) Symposium 2017 (ABD – North Carolina), RAMS 2014 (ABD – Colorado), NanoTR10 2014 (İstanbul), NanoTR8 2012 (Ankara), TOK2011 (İzmir) konferanslarında sunumlar gerçekleştirmiştir. Altı Sigma Karakuşak sahibidir ve Arçelik'te Altı Sigma Liderliği de yürütmektedir. Evlidir, bir oğlan ve bir kız babasıdır.

Sunum Başlığı: Degradasyon Analizi ve Hızlandırılmış Ömür Testleri İle Etkin Güvenilirlik Doğrulama

Sunum Özeti:

Degradation analizi, bir ürün, sistem ya da komponentin belirli bir hata moduna götüren bir veya birkaç performans verisinin ölçülmesi ve bu ölçüm sonuçlarının istatistiksel yöntemlerle kritik noktaya ulaşma sürecinin değerlendirilerek güvenilirlik hesaplamalarının yapılması olarak tanımlanabilir. Buradan hareketle degradation kelimesi ile kastedilen de, hata modları ile ilgili çeşitli performans çıktıları olabilir. Bir LED'in parlaklık seviyesi, bir araba lastiğinin et kalınlığı, bir kondansatörün kapasitans değeri, bir çatlağın ilerleme miktarı degradation analizi yapılabilecek performans parametrelerine örnek olarak gösterebilir. Bu örneklerde belirtilen performans parametreleri, ilgili komponent ya da sistemin doğrudan hata ile sonuçlanmasına sebep olabilecek parametrelerdir ve kullanımla, zamanla ya da test süreci ile bu performans parametrelerinin değerlerinin ölçülüp analiz edilmesi yöntemin esasını oluşturur.

Hızlandırılmış Ömür Testleri (Accelerated Life Testing – ALT), "normal koşullar altında" hataların ortaya çıkarılabilmesi için uzun süre gerektiren deneylerin, hataları daha erken ortaya çıkaracak şekilde (bir veya birkaç stresin aynı anda uygulanması ile) zorlanması sayesinde gerçekleştirilmesidir.

Bu çalışmada, "beyaz ışık çıktısının parlaklık seviyesi" temel kritik parametre olarak belirlenen projektörlerin, hızlandırılmış ömür testleri ve degradasyon analizleri paylaşılacaktır. Normal test koşulları altında gerçekleştirilmesi gereken test süresi hem sıcaklık stresi bir hızlandırma faktörü olarak uygulanarak birkaç kat kısaltılmış, hem de degradation analiz kullanılarak daha erken sürede sonuçlar kabul edilebilir doğrulukta ve güven aralığında tahmin edilebilmiştir.

Konuşmacı: Nihat ÖZKAN / Kıdemli Ürün Değerlendirme Uzmanı / Arçelik

Bulgaristan'da 1984 yılında dünyaya gelen Nihat Özkan, lise eğitimini Yalova ŞOA Anadolu Lisesi'nde (2002), lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde (2007) ve yüksek lisans öğrenimini Maltepe Üniversitesi İşletme Bölümü'nde (2009) tamamlamıştır. Profesyonel iş yaşamına Beko Elektronik firmasında Satın alma Teknik Destek Mühendisi olarak 2007 yılında başlamıştır. 2010 yılında Arçelik A.Ş. Temin Ürün Direktörlüğü'nde Ürün Değerlendirme Uzmanı olarak görev almış ve çeşitli ürünlerin devreye alma / Onay Testlerinin tasarlanmasında rol almıştır. Süpürge ve ütü standartlarının oluşturulmasında Avrupa'daki çalışma gruplarında yer alıp Arçelik'in gelecek tasarımlar ve ürünler için söz hakkı olmasını sağlamaktadır. Evlidir ve bir kız babasıdır.

Sunum Başlığı: Buharlı Ütü Onay Aşamaları ve Hızlandırılmış Ömür Testleri İle Kireç Etkisini Doğrulama

Sunum Özeti:

Bir ütü onaylanırken testleri 7 ana başlıkta yapılmaktadır. Bu başlıkların detayını vermek gerekirse, 24 farklı performans testi, 14 farklı Reliability testi, 4 farklı Malzeme testi, 5 farklı belgelendirme odaklı test, 6 farklı taşıma testi, 5 farklı basılı belge kontrolü ve saha testi yapılmaktadır. Bir kısım detayı paylaşılacak olan toplam 59 testin bir bölümü T0 denen ilk aşama numunesi üzerinden yapılır. Buradaki karar ütünün türüne ve fonksiyonlarına bağlı olarak proje başlangıç toplantısında verilir. T1, T2 ve MP numuneleri olmak üzere toplam 4 aşamada ütü üretime hazır hale gelmektedir.

Ütülerde ülkemizde 2 yıl garanti verilmektedir. Bu süre ülkeden ülkeye değişmekle birlikte Avrupa'da 1 yıldır. Arçelik olarak üretilen bir ütünün en az 10 yıl ömre sahip olması beklenerek testler tasarlanmaktadır. Bu durum testlerin hızlandırılması ihtiyacını doğurmaktadır. Reliability testlerinin büyük kısmı bu kapsamda hızlandırılmaktadır. Örnek olarak düğmeler 10000 kez bas bırak yapılıp test sonunda fonksiyon testi yapılmaktadır.

Kritik testlerden olan Ütü Ömür testi 10 yıl için simülasyon edildiğinde test en az 68 iş günü sürmektedir. 68 iş günü ürün onay sürecinde oldukça uzundur. Stres faktörü olarak "kireç" belirlendiğinde Hızlandırılmış Ömür Testleri (ALT) yöntemleri ile bu süre 12 güne kadar düşmektedir. Test süresinin yaklaşık 6 kat kısalması, ürünlerin onay aşamasında genellikle ömür testinde kaldığını göz önüne aldığımızda ürün onay aşamasında büyük önem arz etmektedir.

Konuşmacı: Tuncer ÖZTOPRAK / ArGe Mühendisi / Arçelik

İstanbul'da 1995 yılında dünyaya gelen Tuncer Öztoprak, lise eğitimini Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi'nde (2013), lisans öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nde (2018) tamamlamıştır. Yüksek lisans öğrenimine İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nde devam etmektedir. Profesyonel iş yaşamına, Arçelik ÇMİ ArGe Elektronik ve Kontrol Bölümü'nde Proje Mühendisi olarak Ocak 2018 tarihinde başlamıştır. Aralık 2018 tarihinden itibaren, Arçelik ÇMİ ArGe Elektronik ve Kontrol Bölümü'nde ArGe Mühendisi olarak çamaşır makinelerinde kullanılan elektronik kartlar üzerinde çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

Sunum Başlığı: DC Bara Kondansatör Delinme Gerilimi ve Ömür Testleri

Sunum Özeti:

Motor sürücü kartlarda en önemli komponentlerden biri DC bara kondansatördür. Motoru süren evirici devrelerin sabit ve dalgalılığı düşük doğru gerilimle beslenebilmesi için köprü tipi doğrultucunun çıkışına yerleştirilen bu komponent, evirici devreye sürekli bir DC bara gerilim kaynağı oluşturur.

Bu kondansatörler eşdeğer seri dirence sahip elektrolitik tip kondansatör olarak seçilmektedir. Elektrolitik kondansatörlerin ömürleri sıcaklıki, gerilim, akım dalgalılığı gibi birçok zorlayıcı etmene bağlıdır. Çamaşır makinelerindeki motor sürücü kartlarda görülen bara kondansatör arızaları, bu elektrolitik kapasitörlerin içerisinde bulunan anot, katot ve dilelektrik tabakalardan, anot ve katot arası dielektrik katmanı oluşturan izolatör tabakada yanma, delinme ve kondansatörün şişmesi veya patlaması olarak gerçekleşmektedir.

Güvenilirlik çalışmaları kapsamında, DC bara kondansatörlerdeki dielektrik tabakanın delinmesine sebep olan gerilimler deneysel yollarla ölçülüp kaydedilmiş, delinme anlarındaki sıcaklık seviyeleri ölçülüp kaydedilmiş ve bu verilere bağlı olarak bara kondansatörlere belirli sıcaklık seviyelerinde bekletme suretiyle zorlayıcı testler yapılmıştır.

Yapılan testlerden elde edilen delinme gerilimi seviyeleri birbirine alternatif olan markaların değerlendirmelerinde kullanılmış; ölçülen gerilim seviyeleri kullanılarak eşik delinme gerilimi eğrileri çıkarılmış, zorlayıcı sıcaklık testleri ile bara kondansatörlerin delinme durumlarındaki ömürsel dayanımı yakınsanmıştır.

Katkı Sağlayanlar: Zeynep ERENAY

Konuşmacı: Onur ERCAN / Kıdemli ArGe Uzmanı / Arçelik

Rize'de 1984 yılında dünyaya gelen Onur Ercan, lise eğitimini Esenler İbrahim Turhan Süper Lisesi'nde (2002), lisans öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği'nde (2007) ve yüksek lisans öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Isı-Akışkan Bölümü'nde (2010) tamamlamıştır. Profesyonel iş yaşamına, 2007 yılında Arçelik Merkez ArGe Direktörlüğü'nde Termodinamik Bölümü'nde başlamıştır. 2008 yılından bu yana da bulunduğu Arçelik Çamaşır Kurutma Makinası İşletmesi ArGe Bölümü'nde Kıdemli ArGe Uzmanı olarak görev almaktadır. Yeni Ürün Projeleri, Sistem Tasarımı ve Komponent Testleri gibi alanlarda çalışmaktadır. Bir kısmı yayın sürecinde olmak üzere, 12 patente sahiptir. Altı Sigma Karakuşak sahibidir. Evlidir ve iki kız babasıdır.

Sunum Başlığı: Hızlandırılmış Ömür Testleri ve Degradasyon Analizleri İle Bimetal Termostat Güvenilirliğinin Arttırılması

Sunum Özeti:

Günümüz çamaşır kurutma makinalarının tasarımında birçok elektro-mekanik komponent kullanılmaktadır. Bu komponentler ürünün en iyi performans ile ve en güvenli şekilde çalışabilmesi için sistem tasarımına uygun olarak seçilir. Kullanılan bazı komponentlerin üretiminde oluşan problemler, sahada makine üzerinde çalışıp yaşlanmasına bağlı olarak arızaya sebep olabilmektedir. Müşteri memnuniyeti, saygınlık, garanti gideri ve rekabet açısından ürün güvenilirliğini arttırmanın önemi doğrultusunda sahada görülen problemlerin kısa sürede çözülmesi gerekmektedir.

Bu sunumda termal güvenlik elemanı olan bimetal termostatın sahada görülen problemi ve stres faktörleri belirtilmiştir. Weibull analizleri sonucunda mevcut durumda garanti süresi kapsamındaki arıza oranı, stres faktörlerine bağlı olarak oluşturulan hızlandırılmış ömür testleri ve degradasyon analizleri paylaşılacaktır. Tasarımda yapılan iyileştirmeler de aktarılarak mevcut tasarımla karşılaştırma yapılacaktır. Normal test koşullarında daha uzun sürede görülebilecek olan iyileşme oranları ve komponent onay süreçleri hızlandırılmış ömür testleri ile kısaltılarak, sahada görülecek arıza verme oranındaki iyileşme tahmin edilmiştir.

Konuşmacı: Onur ARKAN / Sistem Emniyeti ve RMT Mühendisi / TEI

1987'de yılında Kırklareli'nde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir ve Ankara'da tamamladı. 2009 yılında Atatürk Üniversite Makina Mühendisliği bölümünde lisans öğrenimini, 2018 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Havacılık Bilimleri ve Teknolojileri bölümünde Güvenilirlik Merkezli Bakım (RCM) ve Ömür Analizi üzerine yüksek lisans öğrenimini tamamladı. 2010 ile 2014 yılları arasında Ankara'da çeşitli mühendislik firmalarında çalıştıktan sonra,2014 yılında TEI'de Entegre Lojistik Mühendisi olarak çalışmaya başladı. Yaklaşık dört sene bu görevde kaldı. Hali hazırda RMT mühendisi olarak TEI'de çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Sunum Başlığı: Güvenilirlik Büyüme Test (RGT) Süreci

Sunum Özeti:

Bu sunum kapsamında;
  • Güvenilirlik Büyüme Test (RGT) süreci temel kavramları,
  • Fix stratejileri
  • MIL-HDBK-189 kapsamında olan RGT modelleri,
  • FRACAS ile RGT arasındaki ilişki,
  • Arıza kayıt sistemi ile RGT arasındaki ilişki,
  • RGT test planlamasında dikkat edilmesi gereken faktörlerden bahsedilecektir.

Konuşmacı: Müjdat ASLAN / Sistem Emniyeti ve RMT Mühendisi / TEI

Sinop Ayancık doğumlu Müjdat Aslan, 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği'nden mezun olmuştur. 2014 yılında TUSAŞ Motor Sanayii bünyesinde Sistem Emniyeti ve RMT Mühendisi olarak göreve başlamıştır. Halihazırda pistonlu, turbojet ve Turboşaft motor geliştirme projelerinde görev almaktadır.

Sunum Başlığı: FMECA ve FRACAS Süreçleri Uygulama Örnekleri

Sunum Özeti:

Bu sunumda, bir tasarımın özel mühendisliklere duyduğu ihtiyaç sonucu ortaya çıkan FMECA ve FRACAS süreçlerinin kurgulanması sırasında karşılaşılan engeller ve kurulan süreçlerin işleyişine örnek aktarımı yapılacaktır. Tasarlanan ürünün emniyet ve güvenilirlik açısından değerlendirilebilmesi ve risklerin bilinir hale getirilebilmesi adına dikkat edilmesi gereken hususlar belirtilecektir. Emniyet ve Güvenilirlik arasındaki ticarete yaklaşım sunulacaktır.

Konuşmacı: Ertunç Nedim ERTÜRK / Komponent & Güvenilirlik Mühendisi / AirTies

Ertunç Nedim Ertürk, 1986 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lise eğitimini 2006 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi'nde, üniversite eğitimini ise 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. 2010-2015 yılları arasında Arçelik Merkez Ar&Ge Direktörlüğünde Ar&Ge Mühendisi/Uzmanı olarak, Elektronik komponentlerin uygunluk onay testleri ile ürün ömür ve güvenilirlik testlerinin yürütülmesi konularında görev almış, çeşitli projelerde proje liderliği görevi üstlenmiştir. 2015'ten beri Arities'da Donanım Mühendisliği Direktörlüğü'nde Komponent ve Güvenilirlik Mühendisi olarak çalışmaktadır. Başlıca sorumluluk alanları, elektronik komponentlerin, elektronik tasarımlar için uygunluğunun güvence altına alınması, seri üretim onayı için komponent ve ürün bazında güvenilirlik testlerinin yürütülmesidir. Evli ve bir erkek çocuk babasıdır.

Sunum Başlığı: Elektronik Devre Isıl Performans Gereksinimlerine Uygun Sıcaklık Seviyesine DDR Ram Seçimi

Sunum Özeti:

DDR RAM, sayısal elektronik devrelerde yazılım parametrelerinin hızlı şekilde erişilebilir olmasını sağlayan ve işlemcinin önemli bir ara yüzü olan entegre devre tipi hafıza elemanlarıdır. Bu sebeple elektronik bir devrenin güvenilir şekilde çalışması açısından en kritik komponentlerden biridir. DDR RAM genel olarak diğer birçok elektronik komponent gibi yüksek sıcaklık altında kalıcı ve geçici arızalara açık hale gelmektedir.

Bu çalışmanın amacı, elektronik kart tasarım isterlerine göre hangi maksimum çalışma sıcaklığı seviyesinde DDR RAM seçilebileceğine karar verebilmek için gerekli altyapıyı oluşturmaktır. Uygun DDR RAM seçebilmek amacıyla, spesifik bir test kurgusu planlanmış, ayrıca DDR RAM üreticileri tarafından endüstride yaygın olarak uygulanan test sonuçları değerlendirilmiş ve geçmiş dönem saha verileri incelenerek olası DDR RAM arızaları ile ilişkilendirmek amaçlanmıştır.

Konuşmacı: Kadir ÇELİKMIH / Lojistik Süreçler Yazılım Geliştirme Takım Lideri / Havelsan

1977 Konya doğumlu olan Kadir Çelikmıh, 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini aynı bölümde 2002 yılında tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatına 1999 yılında SAP ERP danışmanlık sektöründe başlamıştır. Bir çok şirkette SAP ABAP geliştirme danışmanı olarak çalışmıştır. 2010 yılından beri de Havelsan'da SAP kurumsal kaynak planlama projelerinde çalışmaktadır. Halen Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde güvenilirlik ve arıza tahmini konusunda doktora eğitimine devam etmektedir.

Sunum Başlığı: Uçak Ekipmanları Bakım Verilerinden Özellik Seçimi Ve Yapay Sinir Ağları İle Arıza Tahmini

Sunum Özeti:

Güvenilirlik ve kullanılabilirlik havacılıkta her zaman önemli bir etken olmuştur. Havacılık endüstrisinde çok büyük miktarda bilgi ve bakım verisi geleceğe yönelik hareket tahminlerinde anlamlı sonuçlar elde etmek için kullanılmaktadır. Bu konuda bakım verilerinden arızaya en çok etki eden parametleri ortaya çıkarmak ve gereksiz olanları da elemek çok önemlidir. Bunun için çeşitli özellik seçimi yöntemleri vardır. Özellik seçimi, makine öğrenmesi algoritmalarının performansını artırma noktasında da önemli bir tekniktir. Arıza olasılığının daha doğru bir şekilde tahmini her zaman ekipman ve sistem güvenilirliğini artırmaktadır. Veri madenciliği ekipman arızasını daha doğru bir şekilde erken tahmin edebilmek için veri kalıplarının davranışlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı bakım verilerini kullanarak özellik seçim teknikleri ile parametre seçimi yapmak ve bu parametreleri kullanarak yapay sinir ağı modeli geliştirerek arıza tahmini yapmaktır. Hedef, bakım verilerinden arıza tahmini yaparak bakım operasyonları planlanması için ikaz bilgisi üretmektir.

Katkı Sağlayanlar: Prof. Dr. Harun UĞUZ, Dr. Onur İNAN.

Konuşmacı: Engin GÜLTAÇ / Validasyon Mühendisi / Delphi

Validasyon Mühendisi, Delphi Technologies 2016 - Devam Ediyor
Proses Kalite Mühendisi, Delphi Technologies 2015 - 2016
Kalite Mühendisi, Vestel 2013 - 2015
Ürün Geliştirme Mühendisi, Ford Otosan 2010 - 2012

Sunum Başlığı: Dizel Raylarda Sıfır Hata Verisi İle Yorulma Güvenilirlik Analizleri

Sunum Özeti:

Dizel yakıt enjeksiyon sistemlerinde ray için yapılan yorulma ömür testleri, parçanın çevrimli basınç yükü altında dayanımının belirlenmesi için önem teşkil etmektedir. Yakıt basınç seviyelerinin yükselmesi ile birlikte; tezgah kapasitesi, test süresi ve numune adedi kısıtlamaları ortaya çıkmakta bu durum uygulanacak testin seçilmesinde önemli olmaktadır. Yorulma testlerinde kısıtlı veri ile güvenilirlik hesabı yapılabilmesi için, test edilen rayların genel yorulma davranışlarının bilinmesi gerekmektedir. Yorulma datası ile belirlenen Weibull şekil parametresi, parçaların yorulma davranışlarının belirlenmesini sağlamaktadır. Sunumun konusu olan sıfır hata verisi ile güvenilirlik analizi yapılabilmesi için, rayların Weibull şekil parametresinin belirlenmesi amaçlanmış, belirlenen parametre ile sıfır hata verisi ile güvenilirlik hesapları yapılmıştır.

Katkı Sağlayanlar: İlkin KÖNÜÇ, Sinan ŞEKERCİ.

Konuşmacı: Nilgün TAŞKIN / Şef Mühendis / ORS

Konya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü lisans ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü yüksek lisans programlarından mezun olan Nilgün TAŞKIN 1998 yılından bu yana Orta Doğu Rulman Sanayi'nde çalışmakta olup, Şef Mühendis görevini yürütmektedir. CNC ve torna, soğuk şekilldendirme ekipmanlarının, sermet dolgu ve ölçüm mastarlarının tasarlanması ve üretilmesi süreçlerini yönetmekte, çeşitli araştırma ve geliştirme projelerinde yer almaktadır.

Sunum Başlığı: Soğuk Ovalama Prosesinde Mandrel Ömrünün Arttırılması

Sunum Özeti:

Bu çalışma soğuk şekillendirme tezgahlarında rulman bileziğinin iç çapını şekillendiren mandrel isimli takım ömrünün Güvenilirlik DoE metoduyla iyileştirilmesini amaçlamıştır.

ORS bünyesinde bulunan soğuk ovalama tezgahlarında kullanılan mandrelin boyutsal ölçüleri, girdi mamulün iç çapına bağlı olduğu için ovalama prosesinin girdisi olan iş parçası olarak adlandırılan bileziğin iç çap ölçüsü küçüldükçe mandrel ömrü düşmekte idi. Ek olarak ovalama oranı denilen büyüme oranının artması da mandrele gelen yüklerin artması anlamına geldiğinden ovalama oranı yükseldikçe yine mandrel ömrü düşmekte idi. Bu sebeple belirli ölçü ve ovalama oranına sahip bileziklerin ovalama prosesi mandrelin sürekli kırılması sebebiyle verimsiz idi.

Bu çalışma ile mevcut durum saptanarak, takım ömrüne etki eden en önemli faktörler belirlenmiş ve buna göre oluşan deney deseni uyarınca yapılan deneyler sonucunda minimum veriyle maksimum sonuç elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda hedeflenen takım ömrüne ve çevrim süresine başarıyla ulaşılmıştır.

Konuşmacı: Ezgi ABACIOĞLU AYGÜN / Mühendis / Roketsan

2018 - Halen Sistem Mühendisi, Roketsan A.Ş.
2017 - Halen Doktora, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mikro ve Nanoteknoloji
2015 - 2017 Yüksek Lisans, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mikro ve Nanoteknoloji
2014 - 2015 Proje Araştırma Asistanı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
2009 - 2013 Lisans, Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği

Sunum Başlığı: Tek Kullanımlık Sistemlerde Güvenilirlik

Sunum Özeti:

Tek kullanımlık sistemler kendilerinden beklenen fonksiyonu yalnızca bir defa yerine getiren sistemlerdir ve fonksiyonlarını yerine getirdikleri esnada genellikle kullanılamaz hale gelirler. Çoğunlukla enerjik ve kimyasal içeriğe sahip olan bu sistemlerin (roket/füze, silah sistemleri vb.) güvenilirliklerinin yüksek olması beklenir. Güvenilirlik analizlerine girdi sağlaması beklenen testlerin sistemin tahribatına sebep olması ve tek kullanımlık sistemler için test sayısının binom yöntemi ile belirlenmesi test verisi elde etmeyi oldukça maliyetli ve zor hale getirir. Bu sebeplerden dolayı Roketsan bünyesinde gerçekleştirilen güvenilirlik çalışmalarında test sayısı en aza indirilerek güvenilirlik kestirim modelleri oluşturulmaktadır. Bu modeller oluşturulurken üretim toleransları ve dış etkilerden kaynaklanabilecek değişkenlikler göz önüne alınmaktadır. Bahsi geçen değişkenlikler hata mekanizmalarını tetiklediğinden güvenilirlik analizinde öncelikli olarak sistemin ömür devri boyunca meydana gelebilecek kritik hata modları Hata Türleri ve Etkileri Kritiklik Analizi (HTEKA), Hata Ağacı Analizi gibi analiz yöntemleri kullanılarak belirlenmektedir. Belirlenen kritik hata modlarının gerçekleşme olasılığını hesaplamak için "Gerilme-Dayanım" transfer fonksiyonları kullanılarak Monte Carlo simülasyonları yapılmaktadır. Simülasyonlarda koşturulan analitik, empirik ve/veya yarı-empirik modeller ile hata modlarının olasılık dağılımları elde edilmekte ve ilgili hata modunun oluşup oluşmayacağı tahmin edilmektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda birikimli binom dağılımı fonksiyonu kullanılarak kabul edilebilir güven seviyesinde sistem güvenilirliği hesaplanmaktadır.

Katkı Sağlayanlar: Onur Ozan KALKAN.

Konuşmacı: Pınar AYYILDIZ / Emniyet ve Güvenilirlik Uzmanı / SSB

Elektrik-Elektronik Mühendisi olan Pınar AYYILDIZ, 2008 Mart ayından itibaren Emniyet uzmanı olarak çalışmaktadır. Savunma Sanayii Başkanlığı'nda (SSB), Emniyet alanında Sertifikasyon/Kalifikasyon alanında görev almaktadır.

2008-2016 yılları arasında TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş) Uçak Grup Başkanlığında Emniyet Mühendisi olarak çalışmıştır. Çoğunlukla, Aviyonik Sistemler Emniyet Analizleri ve Uçak seviyesi emniyet analizleri hazırlamıştır. (System Level FHA, A/C Level FHA, SSA, CMA, PRA, ZSA, MMEL) T-38, C-130, A-400M, C-160 , F-16, HÜRKUŞ gibi projelerde tecrübe edinmiştir. Güvenilirlik, Bakım, Yazılım Emniyeti, DO-254, DO-200A, DO-178B, Hata gözden geçirme, Uçuş testlerine hazırlık süreçlerine Emniyet Uzmanı olarak destek sağlamıştır. Ocak 2016 tarihinde ise; yine emniyet alanında Sertifikasyon/Kalifikasyon uzmanı olarak STM AŞ'de çalışmaya başlamıştır. Şu an Savunma Sanayii Başkanlığı'nda, Kalifikasyon/Sertifikasyon alanında askeri hava araçları kapsamında Emniyet Uzmanı olarak çalışmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, GÖKBEY Projesi, Sertifikasyon Faaliyetlerinde de Emniyet Panel Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

Sunum Başlığı: Hata Takibinden Alınan Dersler Ve FRACAS

Sunum Özeti:

Ürün sahaya verilmeden önce, kazaları azaltmak amacıyla, ürünle ilgili sağlanan her veri, tasarım sürecinde kullanılmalıdır. Tasarım sürecinde ön görülen veya testlerin sonucu oluşan hatalar, arızalar vs. kazaların azaltılmasında yol göstericidir. Hatalar, konsept tasarımından ürünün sahaya verilip kullanılmasına kadar, kullanılması da dâhil, takip edilmelidir. Bu durum emniyeti sağlamanın yanı sıra, ürünün kullanılmasına yönelik de artılar sağlayacaktır.

Yüklenici şirketlerde, hataların takibine yönelik sürecin yer alması, özel mühendislik sürecine destek sağlamaktadır. Sunumda anlatım sırasında alınan derslere de yer verilerek hem tecrübelerin aktarılması sağlanacak hem de konunun önemi aktarılmaya çalışılacaktır.

İletişim

ARDC Regional – Ankara HBM Prenscia – SPAC Mühendislik ortak çalışmasıdır.
 

SPAC Danışmanlık Logo

  • ODTÜ Teknokent, Silikon Blok, Zemin-19, Çankaya, Ankara
  • +90 312 210 13 94
    +90 312 210 14 11